BLOG

Andliga retreats

Andliga retreats:

När allt blir för mycket – en paus är nödvändig!

I yrkeslivet, när arbetet är stressigt och man tappar energi, är ett besök i klostret värt att göra.  Det finns människor som hamnar i livskriser, särskilt i tider av Coronavirus, och det finns många som tycker att situationen är överväldigande. För dem är en vistelse i ett retreat eller kloster en riktig pärla för att rensa sinnet och öppna hjärtat, vilket hjälper dem att hitta inre frid igen.

Kloster, ashrams och tillfälliga retreatboenden 2022 – 2023

 

TAIZÉ Retreat, Frankrike

Taizékommuniteten är en ekumenisk kristen klostergemenskap som grundades 1940 av den schweiziske teologen Roger Schutz, känd som broder Roger, i staden Taizé i Frankrike, som fortfarande är dess huvudkontor.

Sedan slutet av 1950-talet har Taizé varit en pilgrimsort och mötesplats för unga människor från hela världen för att fira kristen försoning och möta Gud. Ungdomar från hela världen vallfärdar till Taizé för att delta i de möten som äger rum varje vecka från söndag till söndag på kullen.

”…ett samhälle där hjärtlighet och enkelhet stod i centrum för allt. ”(Broder Roger, Gud kan bara älska).

www.taize.fr

 

Besök ett ashram

New Delhi. 17.00. Du är hungrig och vill ha något att äta. Så snart du lämnar hotellet blir du överväldigad av värmen. Lukten på gatorna är knappt uthärdlig. De växlar mellan lukten av urin, stickande och söt patchouli som kommer från det hinduiska templet. Alla motorcyklister utan undantag måste använda visselpipan, tvångsmässigt. Allt är svårt att uthärda. Men det finns en lösning: gå till ett ashram! Och i Indien finns det många och verkligen fantastiska sådana.

Ashram av Amma, ”allas moder”. Hon kommer att omfamna dig (och du kommer att älska det).

Ett ashram är ett slags kloster, en tillflyktsort där en hinduisk hängiven person följer en lärare, dvs. en guru eller baba, och påbörjar sin andliga väg. Gurun förmedlar sina läror till besökaren, som han reciterar vid vissa tillfällen. Som stöd för detta finns det strikta regler för yoga och meditationstider. Det finns bara enkel mat och logik i kombination med att avstå från stimulerande medel. Karma yoga – stöd genom arbete i köket, trädgården eller städningen – förutsätts i allmänhet.

Respektfullt och fredligt beteende förväntas. Kläderna ska vara rena och prydliga och täcka kroppen tillräckligt. I vissa ashrams är vita, orange, gula eller röda kläder vanliga. Dessa kan köpas för en liten summa pengar, vanligtvis direkt framför ashrammet. Ofta stöder ashrams välgörenhetsprojekt, som att bygga skolor och sjukhus. Du hittar en definition på Wikipedia.

Ashrams uppmärksammades först på 1960-talet när popbandet Beatles besökte Maharishis ashram i Indien. Guru Bhagwans (Osho) åsikter var kontroversiella.

Här följer ett litet urval av de mest populära ashramerna i hemlandet:

Amma: Den heter egentligen Mata Amritanandamayi eller Ammachi och bor i ett ashram i det pittoreska Sydindien med gigantiska gästhus som är omgivna av backwaters, ett vidsträckt landskap av förgrenade vattendrag. Det unika med honom är den omfamning han ger varje besökare: www.amma.de

Han lever inte längre, men hans ashram blomstrar. Meditationscentret i Pune (Pune), inte långt från Mumbai, erbjuder kurser som är mer lämpade för västerlänningar: www.osho.com/de

Ravi Shankar: Hitta lycka och stillhet genom Ravis ”Art of Living” i Bangalore/Indien (eller i Bad Antogast/Schwarzwald): www.artofliving.org/de-de

Sathya Sai Baba: Meditera, sjung och öppna ditt hjärta i Bengaliska viken: www.srisathyasai.org.in

 

Besök en yogareservat

I teorin är det här som kategorierna ashram och yoga retreat blir otydliga, eftersom många ashrams praktiserar den urgamla traditionen av yoga för andlig upplysning. Detta innebär dock också att man på yogaresor inte bara utför asanas för fysisk träning utan också sjunger mantran. Yoga är mycket mer och förutom asanas ger den också en djup förståelse för subtila energier och andlighet.

På bookyogaretreats.com hittar du en mängd olika yogarbjudanden för din semester från Kambodja till Colombia – inklusive boende och måltider – upp till 500 timmars yogalärarutbildning. Om du följer en viss yogastil kan den väljas i förväg.

Om Shanti

Medita la Vipassana budista

Inom theravada-buddhismen är tio dagars meditation en grundpelare i det religiösa livet och får allt större intresse i västvärlden. Tio dagar av mindfulnessövningar, att låta tankarna komma och gå och säga adjö till jordiska önskningar låter först möjligt. Men vägen är inte så enkel. Från tidig morgon till efter solnedgången gör du ingenting annat än mediterar när du sitter, står och går, utan att få prata eller ens ha ögonkontakt. Lägg därtill en mager måltid som nästan uteslutande består av ris, och det är inte för alla. Och ändå. Upplevelsen är otrolig. Om du är uthållig kommer du att belönas med en lyckokänsla som får dig att glömma alla dina ”ansträngningar”.

På webbplatsen www.dhamma.org/de hittar du en översikt över 176 kursorter över hela världen.

En personlig rekommendation från författaren: Wat Kow Tham Monastery på Ko Phangan i Thailandsbukten: www.kowthamcenter.org

 

Att gå till ett kristet kloster

De tillfälliga klostren är perfekta för att få in hela ditt liv i lugn och ro. Det är viktigt att skilja mellan ”klosterhotell” och ”riktiga” kloster. Hotell i klosterkomplex är ofta av hög standard och har därför ett pris. Avskildheten och enkelheten, klosterträdgårdarna och den inre gården som kallas klostret, inbjuder till kontemplation och inre frid. Ibland har klostren också en kristen labyrint som inbjuder till vila och kontemplation och visar vägen till centrum, till Gud. Många religiösa samfund erbjuder också intressanta seminarier och kurser. Vissa går till och med längre än den kristna världsbilden. Zenmeditation och Qi Gong är inte ovanliga.

Kloster Labyrinth Damme Niedersachsen

För dem som vill tillbringa mer än två veckor i ett kloster erbjuder de olika klostren vissa möjligheter. Ora et labora – be och arbeta – innebär att delta i liturgier som timsliturgin och eukaristin (nattvarden) samt att hjälpa till i trädgården, huset och köket. I förväg bör en personlig kontakt upprättas för att diskutera detaljerna kring ett längre besök och skälen till detta. Därefter får du en inbjudan.

De webbplatser som presenteras här är inte alltid uppdaterade och ”toppmoderna”. Det kan bero på att kyrkorna tänker i olika tidsdimensioner eller på att det inte finns något konkurrenstryck. Det betyder att du måste vara lite mer proaktiv när du undersöker vilket kloster du vill ha.

”Frukta inte, för jag har återlöst er, jag har kallat er vid namn, ni är mina!”  Jesaja 42:1

Katolska kloster

Många olika alternativ i Europa: Bo i kloster, kloster och pensionat: www.monasterystays.com

Den tyska konferensen för religiösa överordnade DOK har skapat en bra översikt över klostersamhällen i Tyskland och Österrike på sin webbplats, med kortfattad information och kontaktmöjligheter: www.orden.de.

Evangelisk kloster

På webbplatsen www.evangelische-kommunitaeten.de finns en förteckning över protestantiska samfund i tysktalande länder som erbjuder tillfälligt klosterliv.

Buddhistiska kloster

En översikt över världen av buddhistiska kloster och samhällen finns här: www.buddhanet.info. De tyska centren listas av DBU – Deutsche Buddhistische Union e.V. – här: www.buddhismus-deutschland.de

Kloster auf Zeit, Ashram und Retreats, buddhistischer Tempel in Brasilien

Rate this post