BLOG

Funktioner och handbagagehandbok

Handbagage – handbok


VANLIGA FRÅGOR – FAQ

Hur stort får handbagaget vara?

Mått på handbagage

Storleken på handbagaget regleras av IATA, International Air Transport Association, och anger en maximal storlek på 56 x 45 x 25 cm. Detta varierar från flygbolag till flygbolag. Den vanligaste storleken är 55 x 40 x 20 cm. Även icke-IATA-medlemmar som Easyjet och Ryanair följer dessa värderingar.

Om du använder en ryggsäck för handbagage har du naturligtvis fördelen att om den är mindre än din ryggsäck kan du trycka ner den lite för att få in den i kontrollmaskinen.

Vad är tillåtet i handbagaget och vad är förbjudet?

Eftersom säkerhetskontrollerna på flygplatserna fungerar oberoende av flygbolagen, är förordningarna från början separata från flygbolagen.

  • Klassiker som inte hör hemma i handbagaget är:  Skjutvapen, leksakspistoler, ammunition, sprängämnen, saxar, knivar, rakblad, saxar, elpistoler, brandfarliga vätskor, radioaktivt material.
  • Intressanta föremål, som kanske inte heller transporteras:

Sticknålar, rakblad, spikfilar av metall, korkskruvar, sommelierbestick, pilbågar, verktyg (inklusive multiverktyg som Leatherman), basebollträ, mördare, fiskespön, kvicksilvertermometrar, självuppblåsande flytvästar, verktyg som hammare, spik och borrmaskiner, campingkök inkl. bränsle, jättemusslor (artskydd), kaktusar, nödraketer, bordsfyrverkerier och nyårsfyrverkerier, skateboard och hopfällbar skoter, energisparlampor.

Bäst inte i handbagaget

Vissa frågor regleras annorlunda på internationell nivå. I EU kan du ha med dig en tändare eller ett paket tändstickor. I många andra länder är tändare förbjudna i handbagaget. Något liknande, eller något som tjänstemannen kan bestämma, gäller för nagelsaxar, pincetter, deodorantspray, fiskekrokar, tältpinnar, rakblad med pinnar, korv på burk (kan betraktas som vätska).

Vätskor i handbagaget

Små behållare med vätskor på upp till 100 ml får medföras i flygplanskabinen. Dessa ska medföras i en genomskinlig, återförslutningsbar väska. Väskan får ha en volym på högst 1 liter. En kommersiellt tillgänglig fryspåse är lämplig för detta ändamål. Dessutom är kosmetika som geler, pastor, krämer, lotioner och parfymer tillåtna – mascara räknas också som en vätska. Flytande mediciner och specialmat (barnmat) är tillåtna, men: ”Behovet måste dock vara trovärdigt”, som den federala polisen säger.

Om du inte tänkte på en genomskinlig väska finns det fortfarande möjlighet att köpa en väska före säkerhetskontrollen i en slags cigarettautomat som finns på många flygplatser.

Med vätska menas förresten allt som är flytande, trögflytande, trögflytande, geléartad eller krämig vid rumstemperatur. Detta inkluderar även sylt, yoghurt och mjukost.

Undantag från 100 ml-regeln: alla vätskor som köps bakom kontrollerna, dvs. i den tullfria zonen, kan transporteras utan problem.

Får mediciner medföras i handbagaget?

För att undvika obehagliga överraskningar vid säkerhetskontrollen är det viktigt att ha ett tränat öga på ditt eget handbagage. För det finns ingen förlåtelse för överträdelser. Den glömda schweiziska armékniven accepteras alltså inte och hamnar i säkerhetscontainern.

Flytande läkemedel får inte överstiga den tillåtna mängden på 100 ml. Sprutor är i allmänhet inte tillåtna. Om det är nödvändigt att ge en injektion under flygningen, till exempel vid diabetes, är det dock möjligt att medföra en sådan med ett läkarintyg. Läkemedel måste förpackas i stöttåliga förpackningar och doseringen måste också ta hänsyn till förseningar. Det är inte möjligt att kyla läkemedel på flygningar.

 Vilka föremål är tillåtna i handbagaget?

Fallskärmar (i handbagagestorlek), ryggsäckar för lavinräddning, e-cigaretter, locktänger, musikinstrument utom kontrabas, dykarlampor, powerbanks (endast i handbagage), vandringsstavar, blodtrycksmätare, radioisotopiska pacemakers (endast på/med kroppen), hårspray, drönare med en kapacitet på upp till 160 watt, akupunkturnålar, blombuketter.

Rate this post